Szóval gulyás. Mi abban olyan nehéz, he? Amiket használtam:
- Beef Chuck - tarja, nyak
- Ugye otthon ez lábszárból (shank) készül, de azt sajnos nem nagyon találtam. Mondjuk hentesnél nem voltam, majd legközelebb.
- Igyekeztem jó zsírosat választani
- Nem volt rossz, egy kicsit túl puha lett, de lehet, hogy az az én hibám és hamarabb kellett volna levenni a tűzről.
- Carrots - répa
- ehhez nem kell magyarázat
- Onions - hagyma
- ehhez sem kell semmi magyarázat
- Parsley root - fehérrépa
- Ezt szerencsére lehett úgy venni, hogy szárastól, tehát a petrezselyem is megoldódott
- Na, ezt mutattam a lakótársaknak és nem tudták, hogy ez mi a retek... mármint répa.
- Celery root - zeller gumó
- Ezt se nagyon ismerték
- Ennek is ott voltak a levelei, szóval abból is használtam egy keveset
- Potato - krumpli
- Tomato - paradicsom
- Ebből csak egyet használtam, mert azért annyira nem kérte a leves
- Anaheim pepper - Anaheim paprika
- Nyilván a TV paprika az itt hiánycikk, leginkább ezt a zöld-piros-sárga paprikát nyomják az emberek.
- A boltban ez tűnt a legmagyarosabbnak. Talán azért mert a hegyes-erősre hajazott. Annyi volt a különbség, hogy annyire nem volt erős. A magok közelében már volt ereje, de amúgy nem vészes
- Garlic - fokhagyma
- Paprika - paprika
- Na, kérem szépen, itt volt orbitális mázlim. A magyar élelmiszeripar legkitűbb terméke eljutott San Francisco. Amikor megláttam a boltban, akkor azt hittem, hogy elsírom magam. Mutatom:
- Vettem is rögtön két dobozzal.
- Ground cumin - őrölt kömény
- Ezzel nem volt gond, be lehetett simán szerezni
Só, bor, olaj, őrölt chilli - ezek itt is vannak, ezeket nem is taglalnám. Amit nem találtam még az a zsír. Legközelebb elmegyek majd egy henteshez és megnézem, hogy mi stájsz húsfronton.
Eredmény: elég jó lett, mindenkinek nagyon ízlett, el is fogyott a másfél kilóból főzőtt leves. Itt egy kevésbé attraktív kép:
Amúgy meg minden alapanyagot a Safeway-ben szereztem be, ami itt van 10 perc sétára a lakástól. Teljesen elégedett voltam a kínálattal (zöldségben elég erős a bolt). Legközelebb vörösboros pörköltöt készítek.
És a ráadás: találtam MAGYAR ALKOHOLT!!4! Van jópár borszaküzlet a városban és az egyikben találtam magyar bort és, ééééééés...... PÁLINKÁT. Meg vagyok mentve! A bor egyébként egy 2011-es Eszterbauer Nagyapám Kadarka. Még nem bontottuk meg, de majd kiderül, hogy milyen. Volt még egy fehér is, majd azért is elmegyek. Amúgy mondta az eladó, hogy most rendeltek magyar borokat, illetve lesz egy magyar borkostoló is hamarosan, úgyhogy gyorsan fel is iratkoztam a hírlevelükre. Ja, mielőtt elfelejtem, a credit a San Francisco Wine Trading Company-nak jár. Amúgy a pálinka is rendben van, mondjuk még ilyen Zwack Pecsétes Pálinkát még nem ittam korábban, de azt kell, hogy mondjam, tök rendben van.
Árban is tök oké volt: a pálinka (700 ml) egyenként 28$ volt, a bor pedig 17$. Ja, és látogatásomat tettem a European Food Wholesale and Deli-ben is, ami egy európai kajákat áruló bolt lenne. Ennek ellenére szinte csak ukrán, orosz, balkán kaják voltak (mondjuk volt magyar karaj!!), de amint beléptem megcsapott az a tipikus falusi csemegebolt szag, a félig üres polcok látvány, a rozzant műanyagkosár... szóval még úgy is, hogy csak egy csomag President márkájú túrót vettem (ukrán) és egy csomag Vegetát, még így is megérte az élményért.
No comments:
Post a Comment